Keittiökoisa

(Plodia interpunctella)

Aikuinen: 14 – 20 mm
Toukka: n. 10 mm

Tuntomerkit

Aikuisen keittiökoisan etusiipien tyvet ovat kellertävän harmaat ja kärkiosat voimakkaan ruosteenpunaisen kirjavat. Myös pää on ruosteenpunainen.Tuntosarvet ovat pitkät ja eteenpäin käyristyvät.

Toukka on harmahtava, hieman läpikuultava ja ruskeapäinen.

keittiokoisa_lev230px

Esiintyminen

Suomessa keittiökoisa on tuonninvarainen. Se tulee meille kuivattujen hedelmien, manteleiden, pähkinöiden, makeisten ja rohtojen mukana. Naaras munii yllämainittuihin tuotteisiin. Toukat kehräävät valkoista seittikudosta, johon myös ulosteet kerääntyvät.

Täysikasvuinen toukka lähtee koteloitumaan joskus kauaksikin kasvupaikastaan. Se voi valita esimerkiksi kaapin tai taulun takana sijaitsevan rakosen koteloitumispaikakseen. Aikuisia perhosia voi nähdä lentelemässä huoneissa kauan senkin jälkeen, kun saastuneet tuotteet on hävitetty ja säilytyspaikat siivottu.

Haitat

Toukat syövät pähkinöitä, viljaa (myös jauhot) ja kuivahedelmiä.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Torjunta saastuneissa tiloissa vaikeaa, koska toukat voivat levitä laajalle. Pahasti saastuneet tuotepakkaukset on syytä hävittää. Lievästi saastuneet tuotteet voidaan pakastaa, jotta koisan munat kuolevat. Saastuneet komerot on puhdistettava huolellisesti.

Linkki torjunta-osioon