Russakka eli saksantorakka

(Blatta germanica)

Aikuinen: 8 – 13 mm

Tuntomerkit

Russakka eli saksantorakka on kellanruskea ja sillä on etuselässä kaksi tummanruskeaa juovaa. Siivet peittävät takaruumiin kokonaan. Tuntosarvet ovat pitkät, taaksepäin kaartuvat ja rihmamaiset. Jalat ovat ulospäin suuntautuneet, pitkät, ohuet ja okaiset. Naarastorakalla on erikoinen käsilaukkua muistuttava pussi, jossa se  kuljettaa muniaan.

Munista kuoriutuneet toukat ovat aikuisia muistuttavia, mutta tynkäsiipisiä.

russakkat_lev230px

Esiintyminen

Russakat muodostavat pieniä yhdyskuntia sopivan lämpöisiin (vähintään +20 °C) paikkoihin. Päivisin ne piileksivät kätköissään ja ovat öisin liikkeellä hakemassa ravintoa. Ne juovat vettä ja syövät lähes kaikkea mitä ihminenkin.

Niitä esiintyy asuntojen lisäksi leipomoissa ja muissa elintarvikelaitoksissa, sairaaloissa, yleensä paikoissa, joissa on tarpeeksi lämpöä ja kosteutta. Torakoita tavataan erityisesti laitteistoissa, putkistoissa, kaapelikanavissa ja koteloiduissa rakenteissa sekä sosiaalitiloissa.

Russakka saattaa levitäerilaisten kuljetuslaatikoiden ja kuljetusalustojen mukana. Russakkaa tavataan myös kaatopaikoilla, missä lahoaminen tuottaa lämpöä.

Haitat

Torakat pilaavat ulosteillaan elintarvikkeita. Torakat ovat allergisoivia ja ne voivat levittää sekä bakteeri- että virusperäisiä tauteja.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Jos kerrostalossa huomaa torakoita, kannattaa ensin ottaa yhteyttä isännöitsijään, koska yleensä ne ovat levinneet useisiin asuntoihin. Mikäli itse hävittää torakoita, voi ensin kartoittaa niiden mahdollisia oleskelupaikkoja jollain sisätilojen tuholaisten torjuntaan tarkoitetulla aerosolilla, jolla saadaan ne liikkeelle piilopaikoistaan.

Torakat viihtyvät keittiössä ja asunnon muissa kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Keittiön ja kylpyhuoneen kaapistot sekä myös siivouskomero ja ilmanvaihtoaukot tulee käsitellä jollain pitkävaikutteisella aerosolilla. Käsittely on syytä uusia noin kuukauden välein, kunnes niitä ei enää esiinny. Aineen tehoaikana pintoja ei saa pestä.

Tuotteilla on omat varoaikansa, mutta käsittelijän on hyvä suojata itsensä nuhasuojuksella ja kertakäyttökäsineillä. Ruokatavarat ja akvaariot on suojattava ja muut kotieläimet on poistettava asunnosta käsittelyn ajaksi. Astmaatikkojen, allergisten ja sylilasten sekä raskaana olevien naisten suositellaan olevan pois asunnosta ainakin viisi tuntia.

Russakka ja muut torakat kestävät huonosti pakkasta, ne kuolevat nopeasti alle -10 °C:ssa. Lämpökäsittelyssä vähintään +70 °C:ssa kahden tunnin ajan tuhoaa myös torakat, vaikka torakan lämmönkestävyys onkin hyvä.