Museokuoriainen

(Amthrenus museorum)

Aikuinen:  2 – 3 mm
Toukka: 4 – 5 mm

Tuntomerkit

Aikuisen kuoriaisen pituus noin 3 mm. Museokuoriainen on miltei pyöreä, tummahko, ja sen peitinsiivissä on vaaleita karvojen muodostamia kuvioita.

Toukka on noin 4 mm pitkä, ruskea, tiheäkarvainen, takapäässä v:n muotoinen karvatupsu. Se tekeytyy aikuisen tavoin kuolleeksi sitä kosketellessa. Sisätiloissa saattaa esiintyä myös muita museokuoriaisen lähisukulaisia, esim. laji, jolla on keltaiset kuviot peitinsiivissä.

Esiintyminen

Naaras munii lintujen pesiin ja kuiviin raatoihin. Toukat syövät höyheniä ja karvoja sekä kuivia hyönteisiä. Kuoriainen syö siitepölyä. Jos talon räystäillä on lintujen pesiä, saattavat toukat syksyllä vaeltaa huoneisiin, missä ne talvehtivat. Keväällä ne kerääntyvät ikkunoille ja yrittävät palata luontoon.

Haitat

Toukat vahingoittavat tekstiilejä ja turkiksia syömällä niihin pieniä reikiä tai katkaisemalla karvoja. Ne hakeutuvat myös hyönteis- ja eläinkokoelmiin. Vahingonteko on asunnoissa yleensä vähäistä.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Lintujen pesät, hiirien raadot on hävitettävä ullakoilta, räystäiden alta, kellareista ja hormeista. Tarvittaessa torjutaan kuten turkiskuoriaiset.

Linkki torjunta-osioon

museokuoriainen

museokuoriainen_toukka
Museokuoriaisen toukka, 4–5mm