Tekstiilituholaiset ja niiden torjunta
Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravinnokseen erilaisia tekstiilikuituja ja jotka siten saattavat vahingoittaa tekstiilejä. Osa näistä tuholaisista elää myös luonnonvaraisena ja siten niitä voi kulkeutua asuntoihin ulkoa.
Tuhohyönteisiä kulkeutuu asuntoihin myös tekstiilien ja kalusteiden mukana.
Erityisesti käytettyinä hankitut vaatteet ja kalusteet on suotavaa pestä tai käsitellä torjunta-aineella, mikäli niissä voi epäillä olevan tuholaisia.
Tuhohyönteisiä saattaa myös elää rakennusten rakenteissa, mikäli siellä on niiden ravinnoksi sopivia materiaaleja (esimerkiksi vanhojen rakennusten orgaaniset eristemateriaalit).
Tuholaiset ovat aika yleisiä eikä niitä kannata pelästyä. Mitään varsinaisia tauteja tuholaiset eivät yleensä levitä.
Tekstiilituholaisten esiintyminen ei ole riippuvainen asunnon siisteydestä, mutta helpommin ne elävät ja lisääntyvät epäsiistissä asunnossa. Erityisesti pitkään käyttämättä olevat vaatevarastot tarjoavat niille rauhallisen elinympäristön.
Torjunta
Mikäli tuholaisia alkaa esiintyä on syytä tarkistaa kaikki tekstiilien säilytystilat. Jos tekstiileistä löytyy merkkejä tuholaisista (reikiä, toukkien koteloiden kuoria tms.) on syytä käyttää torjunta-aineita.
Tekstiilien säilytystilat tyhjennetään, siivotaan ja käsitellään torjunta-aineella. Torjunta-ainetta tulee sumuttaa myös lattialistoihin, patteriläpivienteihin, ilmanvaihtoventtiileihin tms. paikkoihin, joiden takana hyönteisiä saattaa lymyillä tai joiden kautta rakenteissa elävät hyönteiset saattavat tulla asuntoon. Imuroinnin jälkeen tulee vaihtaa pölynimurin pölypussi.
Tekstiileistä hyönteiset, niiden toukat ja munat voi hävittää pesemällä vaatteet + 60 °C:ssa, pakastamalla (vähintään – 20 °C viikon ajan) tai ko. tekstiilille soveltuvalla torjunta-aineella. Torjunta-aineiden käytössä tulee noudattaa valmistajan/maahantuojan ohjeita.
Torjunnan voi suorittaa itse. On muistettava, ettei laita liikaa torjunta-ainetta, koska teho ei siitä parane ja jotkut aineet saattavat jättää kellertäviä jälkiä. Osa torjunta-aineista on pitkävaikutteisia, joten niiden kannattaa antaa olla pinnoilla niin kauan kuin teho kestää. Ammattiliikkeitä käytettäessä on noudatettava liikkeen antamia ohjeita.