Vaatekoi

(Tineola bisselliella)

Aikuinen: 9 – 16 mm
Toukka: 10 – 12 mm

Tuntomerkit

Etusiivet oljenkeltaiset, takasiivet kellanharmaat, harmaiden ripsien reunustamat. Pää on ruosteenruskea. Koko vaihtelee huomattavasti eri perhoskannoissa.

Toukan pituus on noin 10 mm, vaalea, väri vaihtelee ravinnon mukaan. Se elää nukasta kutomassaan alustaan kiinnitetyssä putkessa, joten sen vahingoittaman tekstiilin tuntee nukasta, kun taas turkiskuoriainen tekee selvästi terävän puhtaan reiän.

vaatekoi_lev230px

Esiintyminen

Vaatekoi ei elä Suomessa luonnonvaraisena. Aikuisia saattaa lennellä kaikkina vuodenaikoina. Se on yleensä asuntokohtainen ja nykyään harvinainen. Vaatekoita on esiintynyt rakenteissa olevissa eristeissä, jotka on tehty eläinkarvoista. Tästä johtuu nimitys rakennekoi, vaikka se on sama laji.

Nykyään asunnossa esiintyvät koit ovat yleensä vanhaa perua. Saastuneet tuotteet on tuotu jostain vanhasta varastosta.

Haitat

Toukka syö villakuituja ja puree reikiä kankaisiin. Erityisesti raakavillasta huovutetut tuotteet ja karstatut langat ovat alttiita koiperhosen tuhoille.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Tuhot estetään pakkaamalla käyttämättömät villavaatteet ja turkikset muovipussiin. Toukat kuolevat pakastuksessa tai pesussa. Torjutaan kuten turkiskuoriaisia.

Linkki torjunta-osioon