Banaanikärpänen

(Drosophila melanogaster)

Aikuinen: 2 – 4 mm
Toukka: 3 mm

Tuntomerkit

Banaanikärpänen kuuluu mahlakärpäsiin. Mahlakärpäset ovat pieniä, puna- tai mustanruskeita kärpäsiä, joilla usein on punaiset silmät. Yleisiä lajeja ovat etikkakärpänen ja banaanikärpänen. Toukka on vaalea ja matomainen.

Esiintyminen

Aikuisia mahlakärpäsiä esiintyy sisätiloissa eniten loppukesästä ja syksyllä. Mahlakärpästen toukat käyttävät ravinnokseen monenlaista pilaantunutta kasviperäistä ruokatavaraa, etenkin pilaantuneita hedelmiä.

 

banaanikarpanen_luomus

Niille kelpaa myös lasiin jäänyt olut tai viini, ketsuppi, makeat hillot, mädäntyneet perunat, kurkku, keittiöjätteet ja etikka.

Kotioloissa esiintyvä kanta on voinut saada alkunsa kaupasta kotiin tuoduista hedelmistä, joissa on ollut ihmisen silmälle tuskin havaittavia munia. Kesällä aikuiset yksilöt voivat lentää sisään ikkunoista tai toukkia voi kulkeutua sisään hieman pilaantuneiden hedelmien ja marjojen mukana.

Mahlakärpäset lisääntyvät nopeasti, naaras saattaa munia ruoka-aineisiin jopa 400 munaa. Toukat kasvavat muutamassa päivässä ja koteloituvat. Sukupolvi munasta aikuiseksi kehittyy noin 10 – 14 vuorokaudessa.

Haitat

Mahlakärpäsen toukat pilaavat saastuttamansa elintarvikkeet täysin. Kärpäset levittävät ravintoaineisiin myös hiivasieniä ja bakteereita.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Huolehdi, ettei kaappeihin tai pöydille unohdu hedelmiä. Säilytä ravintoaineet tiiviissä astioissa ja tyhjennä kompostijäteastia riittävän usein.

Lentäviä aikuisia voi pyydystää astiaan, jossa on loraus vettä ja omenaviinietikkaa sekä tippa astianpesuainetta pintajännityksen poistajana.