Jäytiäiset

(Psocoptera)

Aikuinen: 1 – 2 mm

Tuntomerkit

Jäytiäiset ovat vaaleita ja hentoja. Pää on suhteellisen suuri tuntosarvineen. Siivet puuttuvat yleensä sisätiloissa eläviltä lajeilta. Toukka on aikuisen kaltainen.

Esiintyminen

Useimmat lajit elävät luonnonvaraisina mm. lahoavassa puussa. Jäytiäisiin kuuluvat pölytäit (tomutäi), (Psyllipsocus ramburi) ja kirjatäi (Lepinotus patruelis), elävät asunnoissa, varastoissa ja laitoksissa.

 

jaytiainen_lev230px

Jäytiäiset syövät homesieniä sekä kasvien ja hyönteisten jätteitä. Niitä voi esiintyä myös viljatuotteissa. Lisääntyminen tapahtuu lämpimissä ja kosteissa paikoissa. Jos jäytiäisiä on runsaasti, se voi viitata kosteusvaurioon. Kuivissa tiloissa, missä homeen muodostuminen on vähäistä, ne eivät yleensä tule toimeen.

Haitat

Pölytäiden hakeutuminen ruokaan on epämiellyttävää. Ihmistä ne eivät pure. Jäytiäiset voivat aiheuttaa allergiaa, kutinaa ja ihottumaa niille herkistyneille.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Poista esiintymisen aiheuttaja, kuten esimerkiksi kosteasta varastosta peräisin oleva jauhopussi tai homehtumista aiheuttava vesivuoto. Voit käyttää myös pyretriiniä sisältäviä torjunta-aerosoleja, kuivattamista ja imurointia.