Sokerimuurahainen

(Lasius niger)

Aikuinen: 4 – 5 mm

Tuntomerkit

Musta, noin puolen sentin mittainen muurahainen.

Esiintyminen

Mauriainen on yleisin sisätiloissa tavattu muurahaislajimme. Saattaa ilmestyä keittiöön suurin joukoin keväällä ja kesällä.

Pesä on usein ulkona rakennuksen kivijalassa tai nurmikossa, mutta saattaa olla myös rakennuksessa, jolloin niitä esiintyy sisällä talvisinkin.

sokerimuurahainen_lev230px

Haitat

Mauriaisesta ei ole suurta haittaa, ellei niitä tavata asunnossa suuria määriä.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Markkinoilla on erilaisia torjunta-aineita muurahaisten hävittämiseksi. Pesät on hävitettävä mahdollisuuksien mukaan, vaikka se saattaa olla vaikeaa, koska ne ovat usein hyvin syvällä.  Mikäli pesä on talon rakenteissa, tarvitaan torjuntaan usein ulkopuolista asiantuntijaa.

 

Faaraomuurahainen

(Monomorium pharaonis)

Aikuinen: 1,5 – 2 mm

Tuntomerkit

Muurahainen on 2 mm pitkä, keltainen, takaruumiin kärki on tumma. Näyttää äkkiä katsottuna hiekanjyvältä.

Esiintyminen

Faaraomuurahainen on kotoisin tropiikista. Se viihtyy paikoissa, joissa on tasainen lämpö ja kosteus sekä vettä ja ravintoa saatavilla. Ne ovat kaikkiruokaisia.

faaraomuurahainen_lev230px

Laji lisääntyy melko korkeassa lämpötilassa (+18 oC). Se pesii kaikissa mahdollisissa rakopaikoissa. Samassa rakennuksessa voi olla useita pesiä.

Faaraomuurahainen leviää pieninä yhdyskuntina, joissa on kuningatar ja muutama työläismuurahainen.

Työmuurahaiset huolehtivat ravinnon hankkimisesta kuningatar- ja koirasmuurahaisille sekä pesässä kasvaville toukille. Faaraomuurahaiset syövät kaikenlaista, erityisesti eläinkuntaan kuuluvaa ravintoa, kuolleita hyönteisiä ja muita kuolleita eläimiä sekä rottien ja hiirien ulosteita

Haitat

Päästessään sähkölaitteisiin, kuten televisioon, tietokoneeseen tai kahvinkeittimeen, faaraomuurahaiset voivat aiheuttaa oikosulun. Faaraomuurahaiset pitävät lämpimästä ja hakeutuvat mielellään kaukolämpökanaviin ja voivat siten levitä taloyhtiöstä toiseen.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Lajin torjunta on usein vaikeaa ja vaatii tuholaistorjuntaan perehtyneen ammattilaisen apua. Muurahaisten pesät tulisi löytää, mutta pesät sijaitsevat usein torjunta-aineiden saavuttamattomissa.

 

Hevosmuurahainen

(Camponotus herculeanus)

Aikuinen: työläinen on 7 – 12 mm pitkä, kuningatar 15 – 17 mm ja kuhnuri 9 – 11 mm

Tuntomerkit

Aikuinen muurahainen on himmeän musta ja keskiruumiiltaan tummanpunaruskea.  Koiraat ja naaraat ovat siivekkäitä, työläiset siivettömiä.

Esiintyminen

Hevosmuurahainen on maamme suurin muurahaislaji. Kuningatar voi elää jopa 10-vuotiaaksi. Se elää havumetsissä ja tekee pesänsä kuolleiden tai elävien puiden alaosiin.

 

hevosmuurahainen_lev230px

Hevosmuurahainen voi siirtyä myös rakennuksiin. Pesä voi sijaita missä tahansa puurakenteessa, esimerkiksi seinän hirsissä tai lattiassa ja niitä voi olla jopa useita samassa rakennuksessa.

Hevosmuurahainen ei syö puuta, vaan hyönteisiä, kirvojen mesikastetta ja silmuja. Puuhun se jyrsii vain tilaa pesälle.

Siivekkäät koiraat ja naaraat parveilevat alkukesästä, jolloin niitä eksyy myös rakennusten sisäpuolelle.

Haitat

Pesän koko rajoittuu yleensä korkeintaan pariin hirsimetriin, mutta ontto pesäkäytävästö voi olla erittäin haitallinen, mikäli se sijaitsee kantavissa rakenteissa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Hevosmuurahaisen pesän löydät parhaiten kuuntelemalla rapinaa, seuraamalla parveilua ja tunnustelemalla puun pinnan lämpötilaa, joka pesän kohdalta on korkeampi.

Pesä puhkaistaan ja ruiskutetaan tai sumutetaan. Voit käyttää myös kiehuvaa vettä. Viottuneet puuosat vaihdetaan uusiin. Pyri myös paikallistamaan muurahaisten kulkureitit rakennuksen ulkopuolella ja kohdista torjunta myös niihin. Muurahaissirotteet ovat kätevä ja tehokas vaihtoehto kulkureiteille.