Pihtihäntä

(Forficula auricularia)

Aikuinen: 10 – 20 mm

Tuntomerkit

Isopihtihäntä on väriltään kiiltävän tummanruskea. Jalat ja siivet ovat kellertävät. Takaruumiissa olevat pihtilisäkkeet ovat uroksilla paksummat ja hieman kaarevat.

 

pihtihanta_lev400px

Naaraiden pihdit ovat suoremmat ja vaatimattomammat. Pihtihännällä on toimivat siivet, vaikka se harvoin lentää. Toukka on aikuisen kaltainen, mutta pienempi.

Esiintyminen

Isopihtihäntä on kaikkiruokainen hyönteinen. Se on liikkeellä yleensä öisin ja sitä tavataan mm. komposteista ja lehtikarikkeesta. Laji viihtyy varjoisissa, viileissa ja kosteissa paikoissa. Pihtihäntiä löytyykin usein esineiden ja listojen alta.

Isopihtihännät syövät hyönteisiä ja niiden munia sekä kasvien osia.

Haitat

Kaikkiruokaisena laji on ihmisen kannalta hyödyllinen saalistamalla kasvituholaisia, mutta saattaa joskus nakerrella esim. koristekasvien nuppuja. Isopihtihännälle kelpaavat mm. lehtivihannekset, kaalit, juurikkaat, kurkku, hedelmät sekä koristekasveista erityisesti daaliat, neilikat, zinniat ja ruusut.

Sisätiloihin pihtihäntiä eksyy etenkin syksyisin niiden etsiessä suojaa.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Sisätiloihin pyrkijöitä voi kokeilla torjua laittamalla hyönteisiä kuivattavaa ainetta (kivituhka, poltettu kalkki, piimaa) sopiviin paikkoihin kylpyhuoneeseen, karmeihin ja kynnyksiin