Kirput

(Aphaniptera)

Aikuinen: 1 – 6 mm
Toukka: 2 – 3 mm

Tuntomerkit

Kirput ovat kiiltäviä, siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät nisäkkäiden ja lintujen pesissä. Ne ovat yleensä mustahkoja ja kyljiltään litteitä. Kirput liikkuvat hyppimällä.

Toukat ovat valkoisia ja jalattomia.

Esiintyminen

kirput_lev230px

Monilla eläimillä on oma kirppulaji. Tietyn isäntäeläimen kirppu voi yrittää imeä verta muistakin eläimistä tai ihmisistä. Toukka elää isäntäeläimen pesässä syöden orgaanista jätettä.

Ihmisen kirppua (Pulex irritans) ei nykyään tavata Suomessa. Myöskään kissan- ja koirankirppua ei Suomesta ole tavattu vuosikymmeniin. Lintujen tai oravan kirput voivat imeä ihmistäkin.

Kanankirppu (Ceratophyllus gallinae) on yleinen linnunpesissä ja tarttuu helposti ihmiseen. Yhdestä pesäpöntöstä voi levitä vuodessa jopa 2000 kirppua, jotka kasvillisuudesta tarttuvat kissoihin ja koiriin ja kulkeutuvat sisätiloihin.

Haitat

Kirpun pistosta syntyy punertava paukama, joka kutiaa voimakkaasti. Hoitoon käytetään tarvittaessa kortisoni- ja antihistamiinivoiteita.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Lintujen pesäpöntöt kannattaa puhdistaa talvella ennen kirppujen kuoriutumista kotelostaan keväällä. Pesän jätteet on syytä hävittää polttamalla.