Punkit

(Acari)

Punkit kuuluvat hämähäkkieläimiin. Ne ovat kooltaan pieniä, monet lajit mikroskooppisia.  Punkkien elintavat ovat monimuotoisia, ja niitä elää niin maalla kuin sekä makeassa että suolaisessa vedessä.

Lintupunkki

(Dermanyssus gallinae)

Aikuinen: 0,6 – 1 mm

Tuntomerkit

Tumma, verta imettyään punainen.

Esiintyminen

Lintupunkki esiintyy yleisenä kanaloissa kanojen syöpäläisenä, mutta sillä voi olla muitakin isäntäeläimiä. Lintupunkki voi tulla sisälle asuntoon rakennuksissa olevista linnunpesistä. Se voi elää ilman verta 4 – 5 kuukautta.

lintupunkki

Haitat

Lintupunkit saattavat purra ihmistä, mutta eivät lisäänny ihmisen verellä, eivätkä jää elämään ihmisen iholle.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Estä lintujen pesintä asuinrakennuksissa. Hävitä pesät lintujen lähdettyä ja sumuta alue torjunta-aerosolilla.

Syyhypunkki

(Sarcoptes scabiei)

Aikuinen: korkeintaan 0,3 mm (paljaalle silmälle näkymätön)

Esiintyminen

Leviää ihokosketuksessa, mutta voi elää vuodevaatteissakin 2-3 päivää. Koiras elää pääasiassa ihon pinnalla. Naaras puhkaisee ihon ja kaivaa sinne käytäviään, joihin se myös munii. Yleisimmin sitä tavataan sormien väleissä, käsien ja jalkojen taipeissa, rinnassa sekä hartioissa. Ihmisen syyhypunkki voi elää myös koirassa.

Haitat

Voimakas kutina iholla. Vesipäiset rakkulat, punaiset läiskät ja punkkikäytävät, jotka usein infektoituvat märkäbakteereilla.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Vaatteet on pestävä tai lämpökäsiteltävä. Ihon hoitamiseen on käytettävä apteekeista saatavia aineita, samassa taloudessa asuvat on myös hoidettava.