Täit

(Anoplura)

Aikuinen: 2,5 – 3 mm

Tuntomerkit

Aikuinen täi on siivetön ja litteähkö loinen, joka on väriltään valkea tai harmaa.

Esiintyminen

Päätäi (Pediculus humanus capitis) elää ainoastaan hiuksissa ja menehtyy ilman ruumiinlämpöä parissa vuorokaudessa. Se kiinnittää niiden tyveen alle millimetrin mittaiset munansa (saivarit).

Se leviää helposti päähineiden, harjojen ja kampojen välityksellä. Ne saattavat tarttua myös päästä toiseen.

tai_lev230px

Vaatetäi (Pediculus humanus corporis) elää vaatteissa. Vaatetäit munivat vaatteiden saumoihin.

Satiainen (Phthirus pubis) viihtyy yleensä alapään karvoissa, se leviää sukupuoliyhteydessä, joskus ne ovat saattaneet levitä märkien pyyheliinojen tai saunaharjojen kautta. Satiainen elää ilman isäntää vuorokauden.

Haitat

Päätäin ei tiedetä levittävän tauteja, mutta vaatetäi voi levittää pilkkukuumetta ja toisintokuumetta. Satiaistartunta aiheuttaa kovaa kutinaa, ihottumaa ja karvojen irtoamista.

Ennaltaehkäisy ja torjunta

Päätäi elää hiuksissa. Hoitona käytetään apteekista saatavia shampoita tai liuoksia. Tarvittaessa käänny terveyskeskuksesi puoleen.

Siivoa tilat huolellisesti, imuroi myös patja ja sänky, pese sänkyvaatteet +60 °C:ssa. Hävitä pölypussi imuroinnin jälkeen. Päähineet on varminta pitää yleisissä tilaisuuksissa mukanaan eikä hattuhyllyllä, jota kautta ne helposti leviävät päähineestä toiseen. Päätäitä torjuttaessa on syytä käsitellä koko perhe.

Vaatetäi elää vaatteissa. Jos toteat vaatetäin, käänny oman terveyskeskuksen puoleen. Siivoa tilat huolellisesti, imuroi myös patja ja sänky, hävitä myös pölypussi imuroinnin jälkeen. Hävitä myös saastuneet tekstiilit tai pese +60 °C:ssa. Ota yhteyttä isännöitsijään ammattilaisten toimesta suoritettavan myrkytyksen aloittamiseksi.

Satiaisten torjuntaan tarkoitettuja aineita saa apteekista ilman reseptiä.

Lisätietoa

Terveyskirjastossa tietoa päätäistä ja tartunnan hoidosta