Vinkkejä matkailijalle

Miten matkalla voi suojautua lutikoilta?

Lutikoilta suojautuminen matkoilla on lähes mahdotonta. Lutikoita on vaikea havaita päivänvalolla, koska ne piiloutuvat ovelasti sänkyjen rakenteisiin, listojen taakse ja seinän halkeamiin. Yleensä vasta puremien ilmaannuttua alkaa epäilys lutikoiden olemassaolosta.

Entäpä, jos lutikoita kuitenkin tarttui matkaan? Miten niistä pääsee eroon?

Aikuinen lutikka on melkoisen vaikea torjuttava, mutta yleensä mukaan tarttuukin tahmeita lutikan munia. Torjunta on kuitenkin hyvä tehdä siten, että myös mahdolliset aikuiset lutikat kuolevat.

Tekstiileistä lutikanmunat tuhoutuvat pyykinpesun yhteydessä +60 °C vedessä, mikäli tekstiilit sitä lämpötilaa kestävät.

matkalaukku_aineistop_juhani_seppovaara

Myös kuivausrummun lämmössä lutikat tuhoutuvat. Kuumakäsittelyssä +45 °C:n suora lämpötila tuhoaa lutikan kaikki kehitysasteet kahdessa tunnissa ja +60 °C:n lämpötila puolessa tunnissa. Kemiallinen pesu tuhoaa lutikan kaikki kehitysasteet.

Kovilla pakkasilla matkatavarat voi viedä aluksi esim. parvekkeelle ja avata laukun niin, että pakkanen pääsee vaikuttamaan luteisiin tai niiden muniin. Lutikan kaikki kehitysasteet kuolevat viikossa, jos pakkasta on vähintään -18 astetta.

Jos havaitset lutikoita myöhemmin asunnossasi, ota yhteyttä isännöitsijään ammattilaisen suorittaman torjunnan aloittamiseksi.

 Mitä muita tuholaisia tai syöpäläisiä matkalta voi tulla mukaan?

Jos pysytään edelleen matkailun mukana liikkuvissa tuholaisissa, niin ruokatarvikkeiden mukana voi livahtaa elintarviketuholaisia ja matkatavaroiden mukana mm. torakoita. Esimerkiksi mauste- tai pähkinäpussit kannattaakin pakastaa ennen käyttöönottoa viikon verran vähintään -25 °C:ssa.  Tietoon on tullut yllätyksiä myös erilaisissa puuesineissä piileskelleistä puun tuholaisista, kun esineeseen on ilmaantunut reikiä ja sahanpurua.  Tosin tuholaisia voi myös tulla kotimaasta ostettujen tuotteiden mukana.